Diyarbakır’da yıkılan apartmanlarla ilgili kapsamlı bilirkişi raporu hazırlandı.
Diyarbakır’da 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 137 kişinin hayatını kaybettiği Hisami ve Dündar apartmanları için kapsamlı ekspertiz raporu hazırlandı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın depremde yıkılan binalardaki eksikliklerin tespitine yönelik başlattığı soruşturma, bir savcı yardımcısı ve “Deprem Araştırma Bürosu”nda görev yapan üç savcı tarafından yürütülüyor.
Fırat Üniversitesi (FÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü tarafından oluşturulan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporun yanı sıra, savcılığın kapsamlı rapor talebi üzerine İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından görevlendirilen 6 kişilik bilirkişi heyeti geldi. Kahramanmaraş merkezli Hisami’de 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonucu 99 kişinin hayatını kaybettiği kente. 38 kişinin hayatını kaybettiği apartman ve Dündar Apartmanı’ndaki incelemelerini tamamladı.
Deprem sonrası bölgede yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanan kapsamlı rapor, binadan alınan numunelerin laboratuvar sonuçları, söz konusu binanın arşiv kayıtları ve projeler inceleme belgelerine eklendi.
Kolonlara kontrolsüz mantolama yapıldığı belirlendi.
Hisami Apartmanı ile ilgili hazırlanan raporda, binanın 1990’lı yıllarda kaçak ve kaçak olarak yapıldığı, 2007’de imar planına alındığı belirtildi.
Binanın belediye arşiv belgesinin bulunmadığı belirtilen raporda, yapı ruhsatı, ruhsat ekleri, mimari, statik betonarme ve tesisat projesi bulunmadığı kaydedildi.
Raporda, binanın 1975 deprem yönetmeliğinde tanımlanan en düşük beton sınıfı dikkate alındığında bile, beton karot numunelerinin söz konusu sınıfı sağlamadığına ve betonarme imalatlarının yapılmadığına dikkat çekildi. TS500 ve 1975 deprem yönetmeliği yapı şartlarına uygun olduğu ve yapının yapı kullanma izin belgesi bulunmadığı.
Raporun sonuç bölümü şunları içeriyordu:
“Hisami Apartmanı’nın ruhsatsız ve projesiz yapıldığı, donatı özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve personel kusurları nedeniyle yıkıldığı, binanın kontrolsüz yapıldığı, taşıyıcı sisteme mantolama yapılarak müdahale edildiği sonucuna varıldı. Arsa sahibi ve inşaatı yapan müteahhit ile müteahhit işten ayrıldıktan sonra işi bitirenlere izin verenler, binanın bazı kollarını kaplamasız olarak kaplayarak taşıyıcı sisteme müdahale edenler. projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz, projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz yapı yapılmasına izin vererek gerekli yasal işlemleri yapmayanların belediye ve görüş ve kanaatlerine ulaşılmıştır. varsa diğer kurum yetkilileri sorumludur.”
Dündar Apartmanı 2 kez yangından etkilendi.
Dündar Apartmanı ile ilgili hazırlanan raporda, binanın 1992-1999 yılı ortalarında kaçak olarak yapıldığı belirtilirken, 2010 yılında imar planına alındı.
Raporda, binanın belediye arşiv belgelerinin bulunmadığı, yapı ruhsatı, ruhsat ekleri, mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin bulunmadığı belirtildi.
Raporda, binanın 1975 deprem yönetmeliğinde tanımlanan en düşük beton sınıfı dikkate alındığında bile, beton karot numunelerinin söz konusu sınıfı sağlamadığı, betonarme imalatlarının yapım şartlarına uygun yapılmadığı belirtiliyor. TS500 ile 1975 deprem yönetmeliğinde ve zemin katta kolon kesme izine rastlanmamıştır. kaydedildi.
Raporda, 2013 ve 2014 yıllarında binada iki yangın çıktığı vurgulanırken, binanın yangından etkilenip etkilenmediği araştırılmadan kullanılmaya devam edildiği belirlendi.
Raporun sonuç bölümünde ise “Dündar Apartmanı ruhsatsız, projesiz ve kaçak yapıldığı, donatı özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve personel hataları olduğu ve binanın kontrolsüz yapıldığı gerekçesiyle yıkılmıştır. binanın projesiz, ruhsatsız ve kontrolsüz yapılmasına ve kullanılmasına izin verilmesinden binanın sahibi ve yüklenicisi, ilgili belediye ve varsa diğer kurum yetkililerinin sorumlu olduğu ve yapmayanların sorumlu olduğu sonucuna varılmıştır. gerekli yasal süreçlerin yürütülmesi değerlendirmesinde bulunulmuştur.