Depreme dayanıklı teknoloji: Sismik izolatör nedir?
Türkiye , deprem ülkesi olduğu ve fay hattı üzerinde bulunduğu gerçeğiyle bir kez daha yüz yüze geldi. Dayanımı düşük olan binalar deprem anında en büyük tehlikelerin başında gösteriliyor. Peki binaların depreme dayanıklılığını nasıl artırabiliriz? İşte sismik izolatör teknolojisi!
Sismik izolatör sistemi sarsıntıyı yüzde 80’e kadar azaltır
Türkiye merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. Tüm ülkeyi şaşkına çeviren bu felaket sonucunda deprem gerçeğiyle bir kez daha yüz yüze gelindi. Deprem anında en büyük tehlike, dayanıklılığı düşük binalardadır. Ancak sismik izolatör teknolojisi sayesinde yapıların titreşim direncini arttırmak mümkündür.
Sismik izolatör farklı şekillerde sismik izolasyon adıyla da karşımıza çıkmaktadır. Bu sistem beyin sarsıntısının zarar verme potansiyelini en aza indirmek için kullanılan bir araçtır. Yapıya gelen rüzgar, sarsıntı vb. Yükleri azaltan bu sistem, deprem kuvvetlerinin minimuma indirilmesine yardımcı olur.
Dünyaca ünlü futbolculardan Türkiye’ye deprem desteği devam ediyor!
Sismik izolasyon sistemi olmayan yapılar kendi ağırlığının 1/10’u kadar yük taşıyabilir. Bundan daha büyük bir yük olursa yapıda kalıcı deformasyonlar meydana gelir ve kolon-kiriş birleşim yerlerinde kırılmalar meydana gelir. Ancak sismik izolasyonlu yapılar bu değeri aşabilmektedir. Bunun nedeni sismik izolatörlerin gelen yatay yükü azaltmasıdır.
Bu sistem, deprem anında üzerindeki yapının sarkaç gibi salınmasını sağlar. Betonarme perdeler ve taşıyıcı kolonların altına yerleştirilen sismik izolatörler, sarsıntı anında sağa ve sola kayarak depremin etkisini azaltır. Ayrıca üst katlardaki titreşimi yüzde 80’e varan oranda azaltır.
Tüm bunların yanı sıra kauçuk katmanları sayesinde kimyasallara, pasa, neme ve zararlı ultraviyole ışınlarına karşı dayanıklıdır. Bu sayede ekipmanların bozulmasını engeller ve yaklaşık 60 yıl dayanıklılık gösterir.